Trainingpakkenwedstrijd Steenwijk: dik PR 300 meter

Op zaterdag 2 april jl. vond traditiegetrouw de openingswedstrijd van het baanseizoen plaats op mijn thuisbaan in Steenwijk: de Vloerenplaza trainingspakkenwedstrijd. Dit is voor de atleten altijd een goede eerste test om te zien hoe het ervoor staat zo vroeg in het seizoen, zo ook voor mij dus.

Ik had na afloop van het cross seizoen alweer een paar weken gericht snelheidswerk gedaan en de 33.9 op 250 meter tijdens de training van afgelopen donderdag stemde me hoopvol. Zou ik op de 300 meter onder de 41 seconden kunnen?

Trainingspakkenwedstrijd Steenwijk 2011

Vlak na de start van de 100 meter.

Eerst stond de 100 meter op het programma, als opwarmer zeg maar. Ik had de laatste anderhalve week gericht op de start uit blok getraind en had het gevoel dat ik mijn PR van vorig jaar september (12.89) aan flarden moest kunnen lopen. Ondanks het fraaie voorjaarsweer die dag waaide het af en toe flink en uitgerekend toen in mijn serie het startschot klonk, stond er plots een felle bries recht van voren. Ik startte inderdaad goed, kon aardig bijblijven bij Joni van Loon van Cialfo (Epe), maar het was hard werken tegen de wind in en ik finishte teleurgesteld, ervan overtuigd boven de 13 seconden te hebben gelopen. Met maar liefst 4,2(!) m/s wind tegen klokte ik toch nog 12.90, tegen 12.74 voor Joni. Onder goede omstandigheden was dit dus een dik PR geworden.

Trainingspakkenwedstrijd Steenwijk 2011

Het ingaan van de bocht op de 300 meter.

Drie kwartier later liep ik de voor mij veel belangrijkere 300 meter. Mijn start – vanuit baan 3 – was wederom goed voor mijn doen, het eerste rechte eind liep ik gemakkelijk en een tikje behoudend, wetend dat we de wind wel eens flink tegen zouden kunnen krijgen bij het ingaan van de bocht. Dit gebeurde ook, ik verkortte mijn pas lichtjes zette m’n armen wat feller in en bij het uitkomen van de bocht toen de wind minder werd probeerde ik aan te zetten om de laatste 100 meter voluit door te lopen, hopend dat ik het tempo zou kunnen vasthouden tot de meet. Hierin slaagde ik wonderwel, het voelde zelfs bijna makkelijk aan. Direct na de finish kwam mijn trainer bij me en liet de tijd zien die hij op z’n stopwatch met de hand had meegeklokt: 40.22! Ik kon het haast niet geloven, maar toen de resultaten van de serie kort daarop werden omgeroepen bleek de elektronische tijd zelfs 40.14 te zijn, ruim een seconde sneller dan de handgeklokte 41.3 die ik in juli 2010 tijdens de Gert Ruinemans Loopavond had gerealiseerd.

Met een dergelijke 300 meter tijd zó vroeg in het seizoen moet m’n doel op de 400 meter dit jaar (< 56 seconden) te realiseren zijn. Vorig jaar om deze tijd had ik niet gedacht dat ik zo snel zou kunnen zijn over deze afstand. Achteraf is het misschien jammer dat ik er net niet in slaagde om de 40 seconden grens te doorbreken maar in een wedstrijd met minder wind gaat dat ongetwijfeld een keer gebeuren, en voor vandaag had ik nog nooit onder de 41 seconden gelopen. :)

Gepost in Hardlopen | Getagged , , , , | Plaats een reactie

De rest van het winterseizoen 2010-2011

Na m’n stukje over de 3e Running Center Cross in Bakkeveen op 9 januari jl. werd het stil op het hardloopgedeelte van mijn blog. Dat wil niet zeggen dat er op hardloopgebied sindsdien niets meer is gebeurd, in tegendeel zelfs!

Hieronder volgt een korte samenvatting van mijn deelname aan de Mastboscross in Breda (23-01), de 4e en laatste Running Center Cross in Appelscha (13-02), het NK korte cross in Hellendoorn (20-02) en de laatste bosloop, hier in Steenwijk (26-02). Lees verder

Gepost in Hardlopen | Getagged , , , , , , , , , | Plaats een reactie

Running Center Cross Bakkeveen: 2e plaats!

Op zondag 9 januari jl. vond de derde cross van het Running Center Cross Circuit 2010-2011 traditiegetrouw in Bakkeveen (Friesland, ten zuidoosten van Drachten) plaats. Met twee derde plaatsen in de eerste twee sprintcrossen van dit circuit in Leeuwarden (14-11 jl.) en Steenwijk (12-12 jl.), stond ik er goed voor in het klassement en was mij er dus alles aan gelegen om me bovenin te handhaven.

Ruim een uur voor de start was ik aanwezig bij de start/finish, welke nabij V.V. Bakkeveen gelegen was. Na even wat rondgekeken te hebben en wat bekenden begroet en gesproken te hebben maakte ik me op voor een verkenningsronde over het parcours door de Bakkeveense Duinen. Het bleek dat vlak na de start het pad gelijk erg smal werd, het zou dus zaak zijn om direct goed positie te kiezen. Een behoorlijk deel van het ca. 1 km lange parcours liep door het zand maar dit was overal eigenlijk vrij hard, dus snel. Op een paar plaatsen was het wat drassig maar dit was nauwelijks noemenswaardig. Verderop tussen de heide door kon goed tempo worden gemaakt maar de laatste bochten naar de finish gingen heuvelop, het venijn zat ‘m dus in de staart. De lengte bleek volgens mijn Garmin ongeveer 960 meter te bedragen:

Ik bereidde me verder rustig voor, iets te rustig eigenlijk want toen ik me (nogal laat) bij de start meldde bleek ik op de tweede rij te moeten aansluiten, een tegenvaller. Toen het startschot viel probeerde ik zo snel mogelijk verder naar voren te komen, dit lukte in het stuk na de eerste bocht waar het pad vrij breed was. Na nog een bocht begon de afdaling naar het zand en tot mijn verbazing liep ik zowaar op kop, de kanonnen hielden zich nog rustig. Wat was er aan de hand? In het daaropvolgende stuk besloot een atleet van Groningen Atletiek dat het toch niet hard genoeg ging en nam de kop. Ongeveer halverwege meldden Menno Hunneman, Jeroen Vochteloo en hun trainer Gerko Floor van Invictus zich van voren en werd door Menno de definitieve versnelling geplaatst. Volle bak er achteraan dus! Ik probeerde aan te pikken bij Gerko, die in derde positie liep, maar de versnelling was zo plotseling gekomen dat hij al een paar meter voorsprong op me had.

Sprintcross Bakkeveen

Tijdens de race in 4e positie, ik zou uiteindelijk 5e worden overall. Foto: www.martijnvandervaart.nl

Dit gat bleef gehandhaafd tot het laatste stuk omhoog, toen ik het wat moeilijker kreeg en hem echt moest laten lopen. Tot overmaat van ramp werd ik voor de laatste bocht ook nog gepasseerd door Bram Buigel, een B-junior die me in de eerste twee crossen ook al te snel af was geweest. Ik finishte dus als vijfde en tweede senior in 2:54, een tijd waar ik best van opkeek. Clubgenoot Lowie van der Woude legde een seconde achter mij beslag op de zesde plaats.

Ik heb optimaal geprofiteerd van de afwezigheid van klassementsleider Sybout Wijma door na twee keer een derde plaats nu tweede in mijn categorie te worden. Met de vierde cross in Appelscha op 13 februari a.s. nog in het verschiet lijkt een podiumplaats me dus niet meer te kunnen ontgaan! :)

Gepost in Hardlopen | Getagged , , | Plaats een reactie

Sylvestercross: net op tijd…

Vrijdag 31 december was de laatste dag van 2010. Voor velen een dag van reflectie op het voorbije jaar, vuurwerk afsteken, oliebollen eten en champagne drinken. Ik had er echter mijn zinnen op gezet om voor het eerst van m’n leven deel te nemen aan de Sylvestercross in Soest, die traditiegetrouw alweer voor de 30e keer werd gehouden. Er stond ook een korte cross van 3200 meter op het programma, dat leek me echt iets voor mij.

De start zou even voor het middaguur om 11:55 uur zijn. We vertrokken met de auto wat aan de late kant uit Steenwijk, achteraf gezien behoorlijk stom, maar achteraf is altijd makkelijk praten. Toen we onderweg ook nog te maken kregen met af en toe vrij dichte mist dacht ik zelfs even dat we niet eens op tijd zouden komen. Stress, niet goed als je goed wil presteren. Lees verder

Gepost in Hardlopen | Getagged , , , , , | 2 Reacties

2e Bosloop 2010-2011: winnen zonder tegenstand

Start ’78 organiseert ieder winterseizoen een aantal boslopen op de Woldberg, met de start/finish bij het Tuk’s T-huis. De eerste van dit seizoen had ik moeten missen in verband met mijn bezoek aan het Crossing Border festival in Den Haag, maar deze keer zou ik wel van de partij zijn. Lees verder

Gepost in Hardlopen | Getagged , , , | Plaats een reactie